Over de auteur

Pieter De BuysserPieter De Buysser (België, 1972) is schrijver van essays, verhalen en theaterteksten als Het Litteken Lip, Book Burning, Eekhoornbrood, De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken). Het werk van De Buysser is in verschillende talen vertaald en zijn stukken reizen de wereld rond. Dit is zijn eerste roman.

Hij schreef tot hier toe werkbanken voor anti-tragedies, een toneelgedicht in een vorig en een voorlopig bedrijf, Vlaams Drama, kernreactoren in te veel bedrijven, een polloffel, een transformatador, monsters en ook grotesken, essays en korte verhalen. Hij publiceerde in literaire tijdschriften Sampel, DWB, Rekto Verso en NY.

Met het gezelschap Lampe maakte hij drie trilogiën: De kritiek van de geraakte rede, De kritiek van het vermogen en De kritiek van de pragmatiek.

Hij schreef de volgende teksten voor theater:
De Zoete Kaan, De maten van het mogelijke, Een kleine doortocht buiten verdenking, De vader en het hert, Het Litteken Lip, Lotus Drive, Vlaams Drama, Aangesproken, de as en de boter, Het onthaal van Ismael Stamp, Stranden, Eekhoornbrood, Glanzen, Condor Unlimited, De Belofte, Nachtzon, Het groeien van de bomen, Isaac and all the things he doesn’t understand, De Judaspassie, Nachtevening, Metselvariaties voor beginners, Bookburning, een verstopte geschiedenis.

Zijn stukken werden gespeeld door oa Benjamin Verdonck, Sien Eggers, Kadi Abdelmalek, Guy Dermul, Jamal Boukris, Peter Van den Eede, Wouter Hendrikx, Geert Van Rampelberg, Stijn Van Opstal, Tine Embrechts, Adriaan Van den Hoof ea. In Vlaanderen en Nederland waren zijn voorstellingen te zien in onder meer De Singel, Toneelhuis, KVS, NTGent, Monty, Kaaitheater, Beursschouwburg, Plaza Futura, De Brakke Grond, Frascati, Rotterdamse Schouwburg ea.

Stukken van hem zijn vertaald naar het Pools, het Italiaans, het Engels, het Frans en het Duits.

Hij werd genomineerd voor de Vlaamse cultuurprijs Podium 2004 en de taalunie toneelschrijfprijs 2011 voor Nachtevening. Hij kreeg de Emile Zolaprijs (1994), de Marie Kleine-Gartman Pen (2011) en de Troffee Dwarse Denker (2011)

Zijn teksten worden in het Frans vertegenwoordigd door L’Arche, in het Engels door Rosica Collin, en in het Duits door Henschel Verlag.

Hij maakte de kortfilms Solar, The ambassador en De Intrede. Deze laatste werd bekroond met oa de Peter Hvzid Award op het filmfestival van Brno, de Special mention Aprile op het filmfestival van Milaan, de Aleph op het filmfestival Sicilië.

Hij studeerde filosofie aan de universiteit Antwerpen en in Paris-8 Vincennes Saint-Denis. Aan deze laatste universiteit was hij leerling van o.a. Jacques Rancière en Alain Badiou.

Met voorstellingen waarin hij zelf speelt als An anthology of optimism (samenwerking met de Canadese schrijver en regisseur Jacob Wren), Bookburning (samenwerking met de Belgische beeldend kunstenaar Hans Op De Beeck) en het komende nieuwe stuk The fool, the liar and her object reist hij op internationale theater en performancefestivals.

De toneelteksten Het Litteken Lip, Het groeien van de bomen, Nachtevening, De Laatste tragedie en Een zonnige verschrikking zijn verkrijgbaar bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. De monsters Lucide Dromen en Nachtzon zijn verkrijgbaar bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken) verschijnt in een bibliofiele uitgave bij Literarte met kalligrafische schetsen van Brody Neuenschwander.

De Keisnijders is zijn eerste roman.